Danas jedna malo nasumična tema

Bliži nam se kraj ljeta i ljetne anime sezone. Većina anime-a su na 9-toj epizodi i sada već uveliko možemo odrediti koji su bili vrijedni gledanja. Pa evo par nekih preporuka.

Asobi Asobase 

Olivia kojoj su roditelji doselili iz amerike rođena je i odrasla u japanu ali po njenom izgledu se to ne može reći. Olivia iskorištava to da zafrkaje svoju novu prijateljicu Hanako koja je dobila zadatak da joj pokaže oko škole. Dok njih dvije igraju papir-kamen-makaze treća djevojka Kasumi koja ne voli igre to iritira i zamoli ih da prestanu nakon čega i ona zapravo biva uvučena u igru. Nakon nekog vremena Kasumi traži uslugu od Olivie da je nauči engleski , ali Olivia i sama ne zna ni riječi engleskog pri čemu upada u vlastitu zamku koju nije očekivala. Mada i nakon otkrivanja da ne zna engleski njih 3 su se već postale drugarice i osnovale klub za istraživanje igara za ubijanje dosade.

— Iako je ideja anime-a  standardni život, škola, komedija izdvaja se iznad loših anime-a istog žanra, mada u nekim slučajevima mislim da malo pretjeruju sa animacijom emocija i šoka. Šoka u ovom anime-u nikad ne nedostaje i to je stvar koja ga čini nešto malo drugačijim od većine istog žanra. Ubacivanje nerealnih stvari je tu da doda začin na kraju(iako u nekom slučaju pretjeruju ). Ako vam ovaj anime zvuči interesantno  preporučio bi da ga počnete odmah gledati, jer je on jedan od onih koji nakon kraja sezone neće se nešto puno ili možda nikako spominjati. Mada to je sudbina nekih jedno sezonskih anime-a, ali to ipak ne znači da nisu vrijedni gledanja.I da mislim da je vrijedno spomenuti da po meni ovaj anime ima najbolje zatvaranje u trenutnoj sezoni a i jedno od bolji uopšteno koje sam čuo.

Ocjena 6.5/10

1531244071861

 

Banana Fish

Ash Linx vođa male bande u New York-u istražuje porijeklo značenja Banana Fish,riječi koje njegov brat koji paraliziran konstantno ponavlja,  pri čemu se pronalazi u opasnoj igri protiv svoga šefa koji je ujedno ugledni mafijaški vođa.

— Banana Fish je anime napravljen da prikaže surovi život malih bandi iz NY grada koji nemaju ništa a ipak mogu sve izgubiti. Prikazuje da svijet nije mjesto gdje princ na bijelom konju može riješiti sve probleme, jer on zapravo i ne postoji. Sve se odvija po želji onih sa novcem i moći. Banana Fish radi dobar posao u tom prikazivanju preko interakcije Asha i Eijia. Ash koji je odrastao u svijetu bez pravila i gdje se moraš sam boriti za sebe i pažljivo birati prijatelje i Eiji-a koji je odrastao u svijetu gdje se pravila prate i poštuju i malo tko misli a još manje da ide protiv pravila koja im omogućavaju njihovo koliko toliko siguran i zadovoljan život. Nestrpljivo isčekujem vidjeti kako će se anime završiti a i preporučujem vama da ga već sada odgledate trenutnih 9 epizoda jer mislim da to sedmično čekanje gradi bolju tenziju za kraj anime-a.

Ocjena 9/10

1_PfKx7LfFuNCechtAOkOzyw

Chio-chan no Tsuugakuro

Priča prati sasvim na izgled normalnu djevojku po imenu Chio na njegom putu od kuće do škole. Što je i zapravo cijela radnja anime-a. Ali da li je ?

— Apsolutno lude nerealne ali ipak realne avanture u ovom anime će vas ostaviti u suzama, jer iako je cijela priča na putu od kuće do škole ona do škole neće doći na normalan način. Ne bi puno da pričam o ovom anime-u jer je bolje da sami provjerite. Anime je definitivno najbolja komedija sezone i vjerujem da neće postati zaboravljeni jedno sezonski anime.

Ocjena 9/10

maxresdefault-1038x584

Happy Sugar Life

Priča prati Sato koja vrijedno radi da bi zaštitila svoj život sa Shio, svojom jedinom ljubavi. Njihova ljuba ne prepoznaje granice, bar u očima Sato kojoj ne smeta što je Shio mala djevojčica i što mora od nje sakriti isjećena tijela u zaključanoj sobi.

— Anime koji me potpuno šokirao. Pošto nisam gledao kojeg je žanra anime prije nego što sam počeo gledati umalo sam odustao u pola prve epizode, mada mi je sada drago što nisam. Ispočetka se čini kao neki nevini anime o ljubavi koji bi možda i mogao da bude i dosadan ali onda saznajemo da zapravo ima dodir psihološkog slučaja. “Nije sve onako kako izgleda na prvi pogled ” je tema ovog anime-a i moram reći da radi dobar posao u prikazivanju toga, plus animacija je lijepo urađena sa mnogo boja koje opisuju potrebnu emociju za scenu.

Ocjena 8/10

MV5BMmEyMTZlYTgtZmIzNy00YjQzLTg4YjgtN2YxYjczNzE1NGFiXkEyXkFqcGdeQXVyODEyMzI2OTE@._V1_

 

Hataraku Saibou (Radne ćelije)

U našem tijelu naše ćelije rade 24/7 cijelu godinu i rade vrijedno. Od crveni krvnih zrnca koje prenose sve potrebno za normalan rad tijela pa do bijelih krvnih zrnca koji se bore protiv bakterija i drugih uljeza.

— Da ovo je edukacioni anime, ALI nemojmo zaboraviti da je ovo ipak anime tako da crvena krvna zrnca su prikazani kao ljude koji vrijedno rade a naš glavni lik kao djevojka koja ima jednu od osobina anime ženskih likova u ovom slučaju loša je sa direkcijama. A drugi glavni lik je bijela krvna zrnca koji je prikazan kao vojnik koji bez milosti uklanja prijetnju tijelu. a naravno imamo i trombocite koji su prikazali kao loli. Zašto pitate ? Zašto ne 😀 . Svejedno anime definitivno ima novi i drugačiji prikaz rad tijela koje se prikazuje uz klasične anime scene kao borba protiv zlikovaca i neki kao svakodnevni život. A tko zna možda nakon što ga završite možda završite za doktora :D.

Ocjena 7.5/10

85c01e7ec688ef678f5faf82b7fba5051530979810_full

Satsuriku no Tenshi

Radnja se odvija u zgradi gdje se nalaze serijske ubice gdje čekaju svoju žrtvu koja im je poslana. Žrtva ako želi preživjeti mora na svakom spratu preći prepreke postavljene od ubice zadužene za taj sprat i liftom se popeti do vrha. A nova žrtva je upravo stigla.

— Rachel koja je u ovom slučaju žrtva isprva reagira kao što bi bilo tko drugi, ispunjena strahom bježi za svoj život. ali kasnije ona gubi volju za bijegom i nije joj bitno da li će živjeti. Zack koji ju je pošao ubiti odustaje od toga jer ne želi ubijati dosadne ljude koji nemaju volje za životom. Ali pošto je Zack prekršio pravilo i napustio svoj sprat sada se i on smatra žrtvom . Pri tome Rachel i Zack prave po meni malo glup dogovor gdje Zack obećaje da će je ubiti (što zapravo sada pošto je izgubila volju za životom Rachel traži od njega) ako mu prvo pomogne da dosegne najveći sprat i pobjegne. Dogovor je po meni glup zato što cijela zgrada želi da je ubije ali ona uporno pita Zacka koji odbija dok ne pobjegnu. Ipak pored tog glupog dogovora anime nije loš ima tu par psihološki slučajeva, krvi i tako to da začine gledanje.

Ocjena 6/10

maxresdefault

~Saber

 

Advertisements