U prvom delu ovog serijala pričali smo o velikom Osamu Tezuki poznatom i kao “otac mange”. Sada prelazimo na drugi deo gde ćemo predstaviti čoveka koji je ostavio izuzetno veliki pečat na anime indrustriju, to je Satoshi Kon.

0Satoshi Kon (今 敏) (1963 – 2010) bio je poznati anime reditelj najviše po svom mešanju fantazije i stvarnosti u svojim izvrsno obrađenim filmovima. Za razliku od magične animirane realnosti Studija Ghibli, Konova realnost je u potpunosti zasnovana na savremenoj eri, njihova materija ukorenjena je preplitanjem identiteta i tehnologije. Njegov uticaj pada daleko, tako da se njegova umetnost može primetiti i u delima poput  Requiem for a Dream autora Darren Aronofskia, kao i u Inceptionu, delu Christopher Nolana. Tokom života Kon je napravio četiri filma, koji su pregledali dualnosti, kao što su: identitet na ekranu i van njega, javni i privatni život jedne poznate glumice,  stvarnosti i fantazije kao i o virtuelnom i stvarnom.
Karijeru započeo je manjim manga ostvarenjima, dok nije našao posao kao pomoćnik čuvenog Katsuhiro Otomoa, nakon toga radio je na nekoliko važnih projekata i sopstvenih anime scenarija. U maju 2010-te godine,  dijagnostikovan mu je terminalnim rak pankreasa. Pošto mu je ostalo pola godine života, Kon je odlučio da provede ostatak  u svom domu. Nedugo pre njegove smrti Kon je sastavio poslednju poruku, koju je njegova porodica stavila na njegov blog nakon smrti. Kao što je Kon poručio u poruci, on se odlučio da ne objavljuje vest o svojoj  bolesti javnosti, delom iz sramote pošto je drastično oslabio. Tako da je njegova smrt bila veliki šok za javnost u to vreme. Posle njegove smrti, Kon je spomenut u knjizi Fond oproštaja u TIMEu 2010-te godine. Darren Aronofski mu je napisao pohvalu, koji je bila odštampana u Satoshi Kon’s Animation Works-u, retrospektivnoj knjizi njegove karijere.

Anime Ostvarenja

Perfect Blue (1998.)

maxresdefaultPop idol, Mima Kirigoe napušta svoju grupu Cham kako bi započela više željenu karijeru kao glumica. Kratko nakon toga potpada pod stres svoje nove karijere i oseća žaljenje zbog napuštanja pevanja. Pritisak uskoro stiže do nje dok se susreće sa jezivim stalkerom i tada neobična veb stranica počinje da prikazuje njen život i osećanja. Mimin život se totalno raspada kada počnje suočavanje sa svojom unutrašnjom problematikom. Stvari se pogoršavaju kada se njen gubitak razuma upliće u ubistva onih sa kojima radi.

Millennium Actress (2001.)

milleniumactress-headerTachibana Genya je direktor studija za male produkcije. Iznenada, Gin Ei Studios, veliko ime u industriji,  daje mu zadatak, da napravi dokumentarac za proslavu 70. godišnjice Gin Ei Studiosa. Genya i njegov snimatelj odlaze na putovanje da pronađu Fujiwara Chiyoko, nekada poznatu glumicu koja je odlučila da ostatak života provede u izolaciji, odsečena od ostatka sveta. Genya je opsednut životom Chiyoko i njenom pričom. Čudesno, Genya i njegov snimatelj pronalaze Chiyoko, koja je sada kompletan pustinjak. Ali izgleda kao da se Chyoko uopšte nije promenila. Iako živi u izolaciji, ona ima istu ličnost kao i ranije. Genya daje Chiyoko ključ koji je pronašao u studiju, a onda joj se magično vraćaju sećanja na njen raniji život. Koje istine će se razotkriti kroz ovaj intervju ? Koje aspekte njenog života čine da je tako posebna Genyii ?

Tokyo Godfathers (2003.)

1_btCbSx0bs27YbmkxvrVLGANa božićnim ulicama Tokija, grupa beskućnika, transvestit, bivši vlasnik biciklističke prodavnice i tinejdžerka, pronalaze napuštenu bebu. U potrazi za bebinim roditeljima, cela priča se udaljava, tako što će svi naučiti nove stvari o životu kao i sebi.

Paranoia Agent (2004.)

Paranoia-Agent-adult-swim-10041096-1024-768Prva i jedina TV serija Satoshi Kona. Priča prati građane Tokija koji su meta napada dečaka sa zlatnom bejzbol palicom. Kako detektivi pokušavaju da povežu žrtve, otkrivaju da su se životi žrtava na neki način zapravo poboljšali nakon napada.

Paprika (2006.)

paprikaKada neko ukrade mašinu koja dozvoljava terapeutima da uđu u snove svojih pacijenata, sve postaje pakao. Samo mlada terapeutkinja, Paprika, to može da zaustavi.

 

maxresdefault (1)

-Katsu-

Advertisements