U ovom novom serijalu pričaćemo o velikim autorima koji su svojim radom obeležili anime industriju i za koje svaki anime fan treba da zna. Prvi o kome će se pričati je čuveni Osamu Tezuka poznat i kao “otac mange”.
osamu-tezuka-manga-artistOsamu Tezuka (手塚 治) (1928 – 1989) stvorio je i napisao više od 700 manga serijala sa preko 170.000 stranica i napisao preko 200.000 stranica anime scenarija. Njegov uticaj na anime i mangu je nemoguće svesti u nekoliko reči. Napravio je od animea ono što je danas i popularizovao ga na međunarodnom nivou s velikim uspehom. On je inspirisao mnoge druge i nastavlja da radi to i dan danas, dosta posle njegove smrti.

Tezuka je počeo da crta svoju mangu oko svoje druge godine u osnovnoj školi. Iako su njegovi roditelji bili strogi i disciplinovani podržavli su njegove umetničke interese. Kao rezultat toga, oni su ga uvek snabdevali potrebnim priborom za crtanje. Nakon što je skoro izgubio obe ruke zbog infekcije kao tinejdžer, Tezuka je odlučio da želi da se bavi medicinom kako bi pomogao drugima baš kao što je i njegov doktor pomogao njemu. Čak i kroz tu zahtevnu školu, nastavio je svoj manga hobi. Ubrzo nakon upisa, prodao je svoj prvi strip u dečijim novinama u Osaki. Strip je bio serija sa četiri panela zvana Diari of Ma-chan (na slici ispod). Ovo je bio Tezukin prvi korak ka slavi.
tezuka-comic-strip

Nakon što je privukao interesovanja, ubrzo je prodao još jedno od svojih dela, The New Treasure Island. To je bio prvi u dugoj liniji njegovih zapadnih adaptacija. S obzirom da je većina njegovih ranih uticaja bio Zapad, on je zaista uživao u primanju ovih priča i stavljanju na njih svoj jedinstveni pečat. Uspeh The New Treasure Islanda mu je doneo nacionalnu slavu i služio kao najbitniji preokret u daljoj karijeri.  Tezuka je napravio tone, tone stvari. Preko 500 anime epizoda i više od 700 manga volumena. Ali neki od njegovih radova se definitivno izdvajaju više od drugih. Njegov najznačajniji rad bez sumnje je Astro Boy uz to,  može se reći da su i Black Jack, Kimba the White Lion i Phoenix na samom vrhu.

Druga Anime Ostvarenja

Metropolis (2001 film)

W6R4D_758_426_81_s_c1Metropolis inspirisan je mangom Osamu Tezuke iz 1949. Prati priču o privatnom detektivu Shunsaku Banu i njegovom nećaku Kenichiju koji, dok su posetili Metropolis na njihovoj misiji da uhvate zlobnog doktora Laughtona, upoznaje se sa misterioznom robotskom devojkom po imenu Tima čije postojanje može zapravo držati ključ ili za spas ili uništenje grada.

Jungle Emperor Leo (1965 TV)

picmom_1024x1024Serija prati avanture Lea (preimenovanog u Kimbu u engleskom izdanju), mladunčeta lava. Leo postaje kralj džungle kada njegovog oca, prethodnog kralja džungle ubije lovac.

Phoenix 2772 (1980 film)

ahi0006s_l

Phoenix 2772 započinje bez dijaloga, slično kao nečujan film, odvija se rođenje i obrazovanje Godoa. U ovom hrabrom novom svetu, deca su rođena iz epruvete i podignuta su kompjuterima i robotima. Godo uči veštine koje će ga učiniti velikim pilotom, uz pomoć robotskog čuda Olge. Sve što Godo treba će mu obezbediti sve dok ne završi obuku sa svojim saputnikom. On će uskoro shvatiti da svet nije mesto kakvo je očekivao.

Ribbon no Kishi (1967 TV)

sp2_photo03b

Princeza Sapphire je devojka koja je odgojena kao Princ. Kroz oskudicu anđela, princeza je rođena u ženskom telu ali sa muškim umom. S obzirom da u njenom carstvu nema momka naslednika, Sapphire je podignuta kao dečak, ali zli ministri pokušavaju da otkriju njenu tajnu. U nemogućnosti da izađe na kraj sa onim što joj se sprema Sapphire postaje Princess Knight i nosi svoj mač pravde.

Advertisements