Najbolji sportski anime naslovi su više od samog sporta. Oni su o prijateljstvu, borbi, rastu i spoznavanju samog sebe i svojih potencijala. Na ovoj listi naći će se 10 najboljih, po našem izboru.

Slam Dunk

thumb-1920-231690Slam Dunk je priča o delikventu Hanamichi Sakuragiju koji upoznaje devojku svojih snova i pokušava da osvoji njeno srce pridruživanjem u školski, košarkaški klub koji ona voli. Ovaj anime je izvrsno balansirana mešavina realizma i čiste komične apsurdnosti. Slam Dunk je nesumnjivo jedan od najboljih sportskih animea svih vremena, zapravo, popularnost ovog naslova donela je do velikom proširenja same košarke u Japanu.

 

Hajime no Ippo

thumb-1920-73836Kada Makunouchi Ippo ne pomaže svojoj majci sa poslovima iznajmljivanja ribarskih čamaca, on dobija batine u školi od nasilnika. Jednog dana, bokser, Takemura, spašava Ippoa od njegovih zlostavljača, inspirujući ga da i sam krene sa boksom. Ispostavilo se da je sav taj težak rad nakon škole Ippoa učinio jačim nego što je on shvata i sa tom novom snagom, Ippo odlučuje da započne svoje zanimanje kao profesionalni bokser. Odlična akcija je ono što ovaj naslov nudi od samog starta, upečatljivi likovi i dobra doza komedije.

 

One Outs

xKockanje, psihološka manipulacija, bejzbol, varanje i izuzetno lukav glavni lik su osnovne smernice ovog naslova. Tokuchi Toua je vešt kockar, a njegova specijalnost je One Outs, pojednostavljena verzija bejzbola, gde je bacaču cilj da zadrži loptu od napuštanja terena. Šahovska utakmica prerušena u bejzbol, ali sa jedne strane majstorskim manipulacijama oba komada. Ako vam se dopada mračna, inteligentna serija sa moćnim glavnim likom, ovo je za vas.

 

Cross Game

dssGlavni lik je Kou Kitamura, sin vlasnika Kitamura Sportsa. U istom naselju nalazi se centar za bejzbol koje vodi porodica Tsukishima. Zbog njihove blizine i odnosa između svojih preduzeća, Kitamura i porodica Tsukishima su uvek bile bliske, to je uticalo i na odnos njhove dece. Pošto su Kou i Wakaba isto godište i uvek su zajedno, Aoba je ljubomorna na vreme koje je provodio sa starijom sestrom. Aoba je prirodni igrač bejzbola sa odličnom formom, a Kou tajno trenira da postane dobar kao i ona, čak iako javno pokazuje malo interesovanja za bejzbol. Kroz uspone i padove, ovaj anime nikada ne gubi na značaju. Cross Game otkriva magiju koja se događa kada se svaki aspekt emisije uklapa sasvim dobro, i time pruža fantastično iskustvo.

 

Captain Tsubasa

dddOozora Tsubasa je oduvek želeo jednu stvar, da bude najveći fudbaler sveta, i da igra na Svetskom prvenstvu, koje se održava svake četiri godine. Priča se usredsređuje na Tsubasu i njegove kolege, prijatelje i protivnike u pokušaju da postanu najbolji fudbalski tim.

 

Ashita no Joe

ccOvo je priča koja je blisko poznata svakom fanu sportskih anime naslova kao i generalno ljubiteljima heroja, to je glavna tema anime žanra i podrazumevani uslov za svakog mladog usponskog junaka koji sanja da bude najbolji i spreman je na sve da bude prvi. Svaki anime heroj duguje nešto Yabuki Joeu, mladom maloletničkom prestupniku koji je postao profesionalni bokser u anime seriji Ashita no Joe.

 

Giant Killing

vccIstočni Tokyo Junajted, nekadašnji fudbalski klub, sada se bori samo da zadrži svoj status u Japanskoj top profesionalnoj ligi. Posle višegodišnjih gubitaka igara, zvezdanih igrača i navijača, vlasnici se bave očajnim potezom zapošljavanjem novog trenera, kontroverznog Tatsumija Takeshija, bivše zvezde ETU-jeve prošlosti i nedavno uspešnog menadžera u engleskoj amaterskoj ligi. Da li će njegova svežija filozofija i reakcija velikih akcija pokrenuti bogatstvo organizacije, ili će razdvojiti ekipu koja je već na ivici ?

 

Eyeshield 21

jjjSena je kao i svako drugo povučeno dete koje počinje sa srednjom školom, pokušavajući samo da preživi, okružen nasiljem, naviknut je da beži. Srednja škola će postati mnogo teža nakon što Hiruma, kapetan tima koji igra američki fudbal, posvedoči o neverovatnoj brzini Sene tokom bekstva od nekih nasilnika. Hiruma želi da učlani Senu i napravi povratak njegovog školskog tima, The Bans of the Devil, u nadi da će im to doneti novi početak i uspeh.

 

Yawara!

xxxOvo je sportski anime ispunjen komedijom i romantičnim elementima. Počinje sa Yawara Inokumom, sasvim prosečnom devojkom iz Japana. Međutim, ona je godinama trenirala Džudo, za to je bio zadužen njen deda (bivši japanski džudo šampion), koji ima mnogo planova za njenu budućnost. On manipuliše stvarima tako da Yawara završava na utakmicama i turnirima. Njegov finalni plan je da Yawara “Osvoji zlatnu medalju na Olimpijadi i Nation Medal of Honor”.

Ping Pong The Animation

daNajbolje smo ostavili za kraj. Ono što čini ovaj naslov toliko posebnim su likovi, retko je naći naslov sa toliko relativnom postavkom likova. Ovo je anime koji vas tera na uživanjem iznova i iznova, specifični crteži i neobična priča za jedan sportski anime je samo još jedan veliki plus.

Advertisements