maxresdefaultKao što neki od vas znaju u Japanu je dostupno dosta “mesečnika” i “nedeljnika”, manga časopisa koji izlaze u tom periodu. Među tim mnogobrojnim naslovima, bez sumnje na vrhu nalazi se Weekly Shonen Jump. Devedesetih popularnost Shonen Jump-a je porasla. Popularni naslovi kao što su Dragon Ball i One Piece dobijaju serijalizaciju nedeljno u magazinu, a zatim 10 epizoda prikupljaju se u stripove. Sada ćemo vam prikazati 20 najprodavanijih Shonen Jump naslova ikada. 

20. Death Note 

(12 Volumena 2003-2006) Prodato 30 miliona primeraka

DNVeoma poznat serijal, kasnije i po istoimenoj ekranizaciji. Koristeći svesku poznatu kao “Death Note” koja ubija čoveka čije ime je zapisano unutar te sveske, glavni lik se nada da će stvoriti savršeni svet i izbeći sve optužbe od strane poznatog detektiva. Malo mračnija premisa za jednu Shonen Jump mangu, opet jako vredna manga kao i sam anime.

19. BASTARD!! : Heavy Metal, Dark Fantasy

(27 Volumena i još uvek traje) Prodato 30 miliona primeraka

BBOva mračna fantazija zasnovana je na temama mitologije i Biblije. Protagonista, Dark Schneider kontinuirano se bori sa demonima i anđelima. Autor i ljubitelj teškog metala, Kazushi Hagivara stavlja reference na rock u celoj seriji kako u šali tako i poštovanju. Eksplicitna seksualnost postala je kontroverzna zbog svog pojavljivanja u časopisu za mlade. Između hiatusa, serija je u toku, ali je promenjen časopis.

18. Dr. Slump

(18 Volumena 1980-1984) Prodato 35 miliona primeraka

SLUMHit Akire Toriyame, kojeg je proslavio Dragon Ball. U pitanju je priča o Arale i stanovnicima Penguin sela. Araline fraze poput  “ho-io-io” i “ncha” postale su popularne kod dece u to doba.

17. Yu-Gi-Oh

(38 Volumena 1996-2004) Prodato 40 miliona primeraka

GGOvaj serijal je nekada bio izuzetno popularan na našim prostorima, i sada ga se mnogi sećaju kao dobre kartaške igre. Glavni lik je bio žrtva nasilja kao dete, ali dobivši misterioznu “milenijumsku slagalicu” iz drevnog Egipta, iz njega izlazi jedna tamna ličnost. U ovoj mračnoj fantastičnoj priči čuvar tame kažnjava zlikovce.

16. City Hunter

(35 Volumena 1985-1991) Prodato 50 miliona primeraka

vgnbOva komedija prati eksploataciju Rio Saebe dok radi kao telohranitelj i detektiv u Šindžukuu u Tokiju. Uprkos svojoj zreloj prirodi, a izlaskom u časopisu za mlađe generacije, povukla je veliki uspeh. Postoji i istoimena anime serija kao i nastavci.

 

15.  The Prince of Tennis

(42 Volumena, 1999-2008) Prodato 50 miliona primeraka

gdfdPriča se usredsređuje na Riomu, učenika u prestižnoj teniskoj školi koja nastoji da osvoji prvenstvo. Pravila i strategije tenisa su dobro objašnjene tako da čak i oni koji nisu upoznati sa igrom mogu razumeti. Međutim, ponekad nerealni specijalni pokreti, osobe koje se kloniraju i natprirodna sjajna tela pojavljuju se sve više i više nakon polovine serije. Tako da određena publika ovu mangu smatra šalom.

14. Dragon Quest: Dai’s Great Adventure

(37 Volumena 1989-1996) Prodato 50 miliona primeraka

fgfgOvaj mega-hit je postavljen u istom svetu kao i istoimena video igra sa puno istih čarolija i stavki. Međutim, nijedan od karaktera igre nije povezan. Serija je od samog početka dobila veliku pohvalu od anketiranih fanova. Zahvaljujući priči koja je po tipičnim Jump vođenjima dostigla je veliku popularnost i uspeh.

13. Yu Yu Hakusho

(19 Volumena 1990-1994) Prodato 50 miliona primeraka

ZZZNapisano od strane autora Hunter x Huntera, Yoshihiro Togashia, priča sledi avanture Yusuke Urameshia, ali pošto priča napreduje, više postaje prikaz borilačkih veština kao i borbene priče. Autorska promena raspoloženja su legendarna. U seriji se činilo da su neki crteži objavljeni u stanju blizine, pa su se mnogi zapitali o njegovoj mentalnoj stabilnosti. Ipak, ovo je jedan od naslova koji je obeležio 90te.

12.  Rokudenashi Blues

(42 Volumena 1988-1997) Prodato 60 miliona primeraka

BBbU ovoj komedičnoj priči grupa prijatelja produbljuje svoje prijateljstvo dok se bori i boksuje. Serija je postavljena u Tokiju i sadrži brojna poznata mesta poput: Šinjuku, Shibuia i Asakusa. Lica i imena likova koji se pojavljuju u njemu zasnivaju se po poznatim muzičarima i sportistima kao neke od mnogih šala koje popunjavaju celu priču.

 

11. Rurouni Kenshin

(28 Volumna 1994-1999) Prodato 70 miliona primeraka

sfsfsOva samurajska priča postavljena u Meji Eri razbila je predrasude koje su se odnosile na sprečavanje Jumpa da ponovo napravi hitove. Iako su likovi i priča fiktivni, stvarni ljudi i događaji kao što je Shinsengumi su prepleteni. Njegova popularnost  koja je trajala i nakon kraja serije rezultirala je adaptacijom u live film 2012. godine.

10. Hunter × Hunter

(32 Volumena i nije završeno) Prodato 73 miliona primeraka

HHGlavni lik, Gon, da bi upoznao svog oca koga nikad ranije nije video, postaje lovac koji je fiktivni posao postavljen u svetu ove priče. Veliki broj neprijatelja i saveznika sa jedinstvenim posebnim sposobnostima postavljenim u prostranom i detaljnom svetu povećao je popularnost ove serije. Međutim, serija nedeljnih časopisa je poznata po preterano dugim hiatusima. Tokom svog dugog roka, serija je napravila pauze do dve godine, slične probleme imao je i Togashiev pretgodni rad Yu Yu Hakusho, sada deluje kao da će ponovo započeti sa objavljivanjem, ali videćemo koliko će to trajati.

9. Captain Tsubasa

(37 Volumena 1981-1988) Prodato 82 miliona primeraka

sdfdHeroj ove priče, Tsubasa Ozora, odrastao je maštajući da postane pro-fudbaler u Brazilu. On poseduje nadljudske akrobatske veštine zbog kojih se verovatno dobija žuti karton u stvarnom životu. Uticaj ovog rada može se videti u bezbrojnim navijačima širom sveta, uključujući i većinu japanskih profesionalnih igrača, Fernando Torresa i Zidanea. Slava Tsubasa je čak stigla do Bliskog istoka, gde se može videti kako se crta sa strane kamiona koji isporučuju vodu.

8. Fist of the North Star

(27 Volumena 1983-1988) Prodato 100 miliona primeraka

fdssSvet je uništen nuklearnim ratom, priča se razvija pošto Kenshiro uči borbeni stil Hokuto Shinken-a da bi se borio protiv raznih moćnih neprijatelja. Od samog osnivanja, serija je bila veoma popularna i usmeravala Jump prema borilačkim žanrovima. Takođe, više od dvadeset godina od kada je završeno objavljivanje, franšiza je dobila spin-off i anime adaptaciju.

7. JoJo’s Bizarre Adventure

(107 Volumena i još uvek traje) Prodato 100 miliona primeraka

 

sasPorodica Joestar se izdaje od roditelja do deteta u ovoj seriji. Svako poglavlje se fokusira na drugačijeg karaktera u porodici i često skače iz jedne zemlje u drugu. Ova serija uzima poznati superhuman borbeni žanr i meša ga stalnim menjanjem veština glavnog lika. Autoru Hirohiko Arakiu saradnje, kao što je sa Guccijem, pomogle su da unapredi svoju popularnost i stil za svaki od svojih mnogobrojnih likova.

6. Bleach

(74 Volumena 2001-2016) Prodato 120 miliona primeraka

sdsOva priča Tita Kuboa se odvija u okultnom svetu. Ova tekovna popularna serija prati Ichigo Kurosakia dok dobija moć šinigamija i bori se protiv zla. Iako se ova priča bavi azijskom mitologijom, stekla je i publiku i u drugim zemljama. Iako je Jump često viđen kao muški časopis, ova serija je postala veoma popularna i kod žena.

5. Slam Dunk

(31 Volumen, 1990-1996) Prodato 121 miliona primeraka

adU ovoj košarkaškoj mangi Takehiko Inouea, srednjoškolca, Hanamichi Sakuragia savetuje Haruko Akagi. da se pridruži košarkaškom timu. Izuzetna priča koja se bavi odnosima između timova i rivala. Ova manga je imala veliki uticaj na košarkaške programe u osnovnim i srednjim školama širom Japana. Čak i na Tajvanu neki studenti su napravili video snimak o seriji. Bilo je glasina o nastavku, ali se ništa nije materijalizovalo.

4. Kochira Katsushika-ku Kameari Kōen Mae Hashutsujo

(200 Volumena 1976 – 2016) Prodato 157 miliona primeraka

AAa

Ovaj komični naslov autora Osamu Akimotoa prati policijskog oficira u centru Tokija. Obuhvata čitavih 200 poglavlja, i jedna je od najdužih mangi. To je epizodična serija koja se fokusira na humor pre svega, ali se mešaa i u pop kulturu i neke dramatične elemente. Ne uzimajući ni jedan prekid u oblasti od 30 godina, Kochikame je zaradio Ginisov svetski rekord za najduže izlaženje serije u omladinskom časopisu.

3. Naruto

(72 Volumena 1999-2014) Prodato 220 miliona primeraka

hjuSvi ste upoznati sa ovim naslovom, Naruto je dostigao izuzetno veliku svetsku slavu, zapravo dosta je popularniji van Japana. Dragon Ball je bila vidljiva inspiracija ovog serijala, mnogi ga i danas upoređuju sa ovim serijalom.

2. Dragon Ball 

(42 Volumena 1984-1995) Prodato 240 miliona primeraka

CVBVCOvo za mnoge remek-delo zasnovano je na klasičnoj kineskoj priči Journey to the West, ali sa naglaskom na borbu. Sadrži sva tri elementa Jumpovog stripa; pobedu, prijateljstvo i napor. Omiljeni likovi kreatora Akire Toriyame navodi da su Vegeta, Piccolo, Krillin i Mr. Satan.

1. One Piece

(68 Volumena i još uvek traje, od 1997-) Preko 430 miliona prodatih primeraka

eaewOva akcija-avantura koja prati grupu pirata kreirana je od strana Eiichiro Ode. Ova manga postavila je rekord za broj štampanih primeraka od strane jednog autora. Broj prelazi preko 320 miliona, a manga nije ni blizu završetka.

 

-Katsu-

 

Advertisements