Ako niste pročitali 1.Dio možete ovdje .

U prvom Dijelu smo govorili o Naruti Saskeu Sakuri i Jiray-i.

U ovom dijelu ćemo  se posvetiti Itachi-u i njegovim Mangekyou moćima tj. Amateratsu, Susano, Izanami, Tsukuyomi,Totsuka no Tsurugi i  Yasaka Magatama. Također će mo spomenuti i Izanagi (moć koju su danzo, tobi i madara koristili)

Pa počnimo 🙂

Itachi-ovo ime znači Lasica

250px-Mustela_nivalis_-British_Wildlife_Centre-4.jpg

Mangekyou – Bi bukvalno značilo kaleidoskov kopirajući kotrljajući točak .

p1tl1cyo16fz

Izanagi, Izanami , Susano, Tsukuyomi, Amateratsu su zapravo japanska vrhovna bića tj bogovi.

I sve njihove priče su vezane jedno za drugo. Tako da će mo pričati o japanskoj religiji i mitologiji.

Pa počnimo od Izanagi i Izanami.

Za Izanagi se vjeruje da je stvorio otoke koje danas čine Japan, i zajedno sa svojom ženom i ujedno sestrom Izanami stvorio još mnoge Japanske bogove i također mnoge biljke koje su danas u Japanu.

U Naruti Izanagi je moć koja dopušta promijeniš stvarnost i da prepraviš neki trenutak koji se desio ubrzo nakon aktiviranja i za razliku od drugih genjutsu moći ova se koristi na sebi (najbolji prikaz u Sasuke VS Danzo borba).

Izanami je moć sa kojom snimaš određeno vrijeme dešavanja i onda staviš osobu u to dešavanje u kojem se oni stalno vrte u krug u tom istom dešavanju(najbolji prikaz Sasuke i Itachi VS Kabuto borba)

 

220px-Kobayashi_Izanami_and_izanagi

<<(Na slici su prikazani Izanagi i Izanami u potrazi za okeanima.)(Kobayashi Eitaku, 1880-90)

Još jedna važna priča jeste o rođenju Kagu-tsuchi-a od kojeg je Izanami umrla nakon poroda. Izanagi je dijete ubio sa mačem Totsuka no Tsurugi  (koji će mo spomenuti još kasnije) i nakon toga odlučio da posjeti Izanami u podzemlju i da je spasi.Ali kada je stigao u podzemlje Izanami je već bila uzela hranu podzemlja i zbog toga joj nije bilo dopušteno da se vrati. Izanami je otjerivala Izanagija da ne bi vidio kakva je postala ali Izanagi nije slušao i upalio vatru da obasja i time vidio zgroženu Izanami koja je truhnula. U bijesu što ju je vidio takvu pokušala je da ga ubije ali je uspio pobjeći.

Nakon povratka iz podzemlja Izanagi je odlučio da se očisti od podzemlja.

Dok je čistio lice iz njegovog lijevog oka Izašla je Amateratsu koja je sijala kao ništa što je on vidio do tada, dok je čistio svoje desno oko izašao je Tsukuyomi koji je također sijao al ne koliko amateratsu. Zbog svoga sjaja on ih je postavio na nebo Amateratsu kao boginju sunca a Tsukuyomi kao bog mjeseca(također u japanu riječ za mjesec je Tsuki orginalno  tsuku). I na kraju dok je čistio svoj nos izašao je Susano. Ali za razliku od prva dva on nije bio toliko lijep, njega je Izanagi odlučio na napravi bogom oluje.

 

Razlog zašto se Itachiovo Susano smatralo možda i najjačim jeste zbog oružja koje je posjedovao, a to su Totsuka no Tsurugi (mać od Totsuke), Yata no Kagami (jata ogledalo tj u animeu susanov štit). Pored ovo dvoje postoji još jedna stvar koja je bitna a to je Yasaka Magatama mada za razliku predhodna dva ovu su moć imali svi korisnici susana.

 

 Totsuka no Tsurugi nije zapravo specifičan mač, već bilo koji mač dužine 10 šaka. među poznatijima je onaj koji je Izanagi iskoristio da ubije Kagu-tsuchi-a, i još jedan veoma važan a to je Kusa-nagi no tsurugi kojeg je Susano našao u repu osmo-glavate zmije koju je pobijedio kako bi spasio jednu djevojku koju je zmija namjeravala da ubije kao što je do tada i njenih prehodnih 7 sestara.

U anime ovaj mač koristi Orochimaru koji vadi iz svojih usta. Također u anime-u Itachi sa svojim Susanom ubija(zarobljaje) Orochimarua koji je izašao iz Sasuke-a kao osmo-glavata zmija.

Yata no Kagami u Japanu prestavlja mudrost i istinu zato što pokazuje ono što vidi. Ono je iskorišteno da bi izvuklo Amateratsu iz pećine u kojoj se skrivala nakon što je Susano naljutio.A bez nje nije bilo ni sunca tako da su bogovi dosta molili Amateratsu da izađe ali bezuspješno. I na kraju odlučili da organizuju zabavu ispred pećine i na drvo postavili ogledalo kako bi ona mislila da oni  ne znaju da ona gleda da bi je namamili da izađe.

 

Yasaka Magatama je također bilo postavljeno zajedno sa ogledalom na drvo da bi ukrasilo i namamilo Amatertsu da izađe.

Kusa-nagi no tsurugi, Yata no Kagami, Yasaka Magatama imaju zajednično ime “Tri sveta blaga Japana” vjeruje se da je ove 3 stvari Amateratsu dala svom unuku i ujedno prvom caru Japana, i nastavljeno da se prenosi sve do danas. Iako je poznata moguća lokacija ovih stvari danas njihovo postojanje se ne može potvrditi jer jedni pristup njima ima visoki sveštenik Shito religije i Car Japana. Zadnji put su se koristili kad je trenutni Car došao na vlast ali su bili potpuno prekriveni i ne dostupni za javnost.

Hvala na čitanju, nadam da ste pronašli ovo zanimljivim.

~Saber

 

Advertisements