FB_IMG_1536502097568

U ovom članku ćemo napisati o svemu što trebate da znate ako ste tek počeli ulaziti u anime svijet. Također ako ste već duže vremena fan nadam se da ćete naći ovo zanimljivim.

anime_banner_by_biancabluestudios-d9466o3

Podijeliti ćemo članak u 3 dijela:
Žanrovi
Historija
Ostalo (anime izrazi, zanimljivosti, manga )

Žanrovi

Anime ima sve žanrove kao što imaju i filmovi (akcija, avantura, komedija, drama, horor, SciFi itd…) Također postoje žanrovi koji su svojstveni samo u anime industriji. Neki od njih su:

» Shounen – ciljan prema mlađoj publici 12-18 god; ciljana je uglavnom muška publika (shounen – jpn.– dječak, momak); (pr. Hunter x Hunter, FullMetal Alchemist, Gintama, Death Note, Attack on Titan)

» Mecha – mehanički; uključuje ogromne robote koji su modelirani po ljudima (pr. Code Geass, Neon Genesis Evangelion, Gurren Lagan, Mobile Suit Gundam, Ride Back)

» Shoujo – slično kao shonen ali namjenjen je uglavnom djevojkama
(shoujo-jpn-djevojka); (pr: Kaicho wa Maid-sama, Ouran Highschool Host Club, Akatsuki no Yona)
» Shoujo Ai – ovaj žanr predstavlja ljubav između dvije (ili više) djevojke/djevojaka, najčešće romantičnu, ženska ljubav (pr. Akuma no Riddle, Maria Holic, Candy Boy)
» Shounen Ai – predstavlja ljubav između dva (ili više) momka/momaka, najčešće romantičnu, muška ljubav (pr. Junjou Romantica, No.6, Tight Rope)
» Yuri – “jača” verzija „Shojo Ai“ žanra gdje romantična ljubav prelazi u fizičku.
» Yaoi – “jača” verzija „Shonen Ai“ žanra gdje romantična ljubav prelazi u fizičku.
» Josei – ciljana publika ovog žanra su žene, od kasnih tinejdžerskih godina pa nadalje (pr: Chihayafuru, Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu)
» Seinen – kontra od „Josei“ žarna, ciljana publika su muškarci, od kasnih tinejdžeskih godina pa nadalje (pr.Rainbow, Mushishi, Monster, Hellsing)
» Harem – podrazumjeva 3 ili više likova koji pokazuju interesovanje za glavnog muškog lika; također postoji i obrnuti (reverse) harem gdje 3 ili više likova pokazuje interesovanje za glavnog ženskog lika.
Spol sporednih likova koji pokazuju interest za glavnog junaka/junakinju nije bitan (pr: Brothers Complex, Date a Live, Diabolic Lovers, Nisekoi, Is it wrong to pick up girls in the dungeon, Yamada and 7 witches).
» Ecchi – žanr koji podrazumjeva provokativne kadrove (pr: Highschool of the Dead, Kill la kill, No game no life, Prison school)
» Slice of Life – ovaj žanr podrazumjeva svakodnevnicu,idenje u školu, na posao ili uživanje u hobiju (pr. Nichijou, Daily Lives of highschool boys, Barakamon, The Disasterious life of Saiki K, Tonari no Seki-kun)

 

Historija

astroboy01_02small_banner

U 2017-toj anime je napunio 100 godina postojanja.

 • Najstariji poznati anime je “Namakura Gatana” koji je napravljen 1917-te, traje 2 minute. U njemu samurai pokušaje da isproba svoj novi mač na običnom prolazniku ali mu to ne uspijeva. Producenti “Nakamura Gatana” animea su Oten Shimokawa i Seitarao Kitayama. Ostali njihovi radovi su izgubljeni u velikom potresu u 1923.
 • 30tih godina animacija je bila već poznata u Japanu kao druga forma prikaza od filmova sa pravim ljudima. Kenzo Masaoka i Mitsujo Seo su zaslužni za poboljšanje animacija tako što su koristili „Cel animaciju“ koja dopušta da se promijene samo određene stvari na slici umjesto da se ponovo crta cijela slika (frame).
 • Tokom 40-tih godina anime industrija se razvija još više, te dolazi do osnivanja mnogih anime organizacija među kojima su i “Shin Mangaha Shudan” i “Shin Nippon Mangaka”. Prvi anime film je bio “Momarouvi ratnici velikog mora” koji je bio finansiran od strane Japanske Carske Mornarice.
 • 60-tih godina Osama Tezuka je usvojio mnoge Diznijeve načine animacije kako bi smanjio troškove i ograničio broj potrebnih slika.
 • 70-tih godina manga je postala veoma popularna i veliki broj njih je pronašao mjesta u anime organizacijama koje su ih animirali. Osamu Tezuka se posebno isticao, te je dobio nadimke “Legenda “ i “Bog mange”.
 • Žanr „Veliki roboti“ (izvan Japana popularni kao “Mecha”) je uzeo oblik pod Tezukom i drugim pionirima, kasnije razvijen kao super roboti pod Go Nagaiom i na kraju decenije usavršen kao “Pravi roboti”od Yoshijuki Tomino. Animei kao “Gundam” i “The super dimension fortress macross” su odma postali klasici u 80-tim.

Ostalo

» Pojmovi

manga-banner

 • Manga – riječ koja se općenito koristi za japanske stripove; doslovno znači “pokretna slika”. Termin je prvi upotrijebio Katsushika Houkosai kako bi definirao svoje crno-bijele crteže.
  Ovaj termin se modernizovao tek 60-tih godina prošlog stoljeća, te plijenio pažnju kulturnoj sceni nakon Drugog svjetskog rata.
  Po ugledu na mangu u Kini i Taiwanu se koristi riječ „Manhua“, a u Južnoj Koreji taj termin je „Manhwa“.
  Manga je najčešće crno-bijela, dok su manhua i manhwa uglavnom u boji.
 • Canon epizode : Anime-i koji su bazirani na mangi ili light novelu u dosta slučajeva imaju canon i filler epizode . Canon epizode su one epizode koje vjerno prate dešavanja iz mange ili LN .
 • Filler epizode : Su epizode koje studio koji proizvodi anime ubaci sa novo izmišljenom pričom koja nema u originalnoj mangi ili LN .Razlozi za ovo su : Da nebi sustigli mangu (jedna epizoda sadrži u večini slučajeva 2 i po poglavlja iz mange a jedno poglavlje izlazi sedmično ili mjesečno , zavisno od mange dok i epizode animea izlaze sedmično.) Drugi razlog je jer anime donosi veliku zaradu tom studio i da bi ga produžili što više prave Fillere.
 • OVA : (original video animation) originalna video animacija – OVA može pratiti orginalnu priču iz mange ili biti filler . Razlika između OVA i Filler je što OVA ne izlazi u rasporedu sa originalnim epizodama već u večini slučajeva dolazi kao specijal na DVD poslije kraja sezone ili prije nego što anime počne da bi provjerili kako će se svidjeti fanovima ili da bi pokazali šta ih čeka u anime-u . Trajanje OVA može biti i do 40 min .
 • OST : (original soundtrack) originalna muzika – je muzika iz anime-a koju čujete u pozadini. Po završetku neke sezone ili anime-a sva muzika koja je bila se skupi na jedan CD i objavi kao OST.

DERE – Dere je riječ koja je nastala iz Igrica i znači zaljubljen. Vjerovatno nikada nećete čuti ovu riječ samu, jer večinom dolazi u spoju drugih i prva riječ predstavlja kako se ponašaju a druga (dere) kako se stvarno osječaju. Neke od tih su :
TSUNDERE – Tsundere dolazi od japanskog Tsuntsun što bi označavalo ponašanje kada netko kaže „hmm“ ili prevrće očima kao da ga ne zanima. Oni se ponašaju kao da ih ne zanimaš ali u stvari im se sviđaš , ali imaju problem u izražavanju tih osjećaja pa se ponašaju kao da nemaju tih osjećaja.(primjer. Taiga iz Toradora)
YANDERE – znači bolestan tj. Bolestan u glavu . U početku izgledaju normalno al kad se približe osobi koja ih zanima uradit će baš sve (slagati,ozlijediti i ubiti sve one koji su na putu njihovoj ljubavi) da ta osoba ne bude sa nekim drugim , pa čak i ubiti tu osobu koju vole samo da bi zauvjek pripadali njima.(primjer. Yuno Gasai iz Mirai Nikki)
KUDERE – Dolazi od engleske riječi Cool. Ove osobe su oni koji ne pokazuju nikakva osječanja . Oni mogu biti i dobre i loše osobe ali glavna poenta je da su uvijek smireni oko svega.(primjer Levi ili Mikasa – Attack On Titan)
DANDERE – Su jako šutljive i stidne osobe . Oni imaju dosta toga što žele reči i priznati osobi koja im se sviđa ali jednostavno nemaju hrabrosti da to urade. Ali su i poznate da u teškim situacijama prevaziđu taj stid i priznaju šta osječaju prema drugoj osobi. (primjer. Hinata Hyuga iz Naruta)
Postoje još mnoge vrste „Dere „ ali ovo su najpoznatije. Gotovo za sve vrste likova anime fanovi pokušavaju da svrstaju u neku kategoriju .

 • Preporuke:
  Manga : Pluto, Suicide Island, Attack on Titan, Psycho, Doubt, Hunter x Hunter, Kakegurui
 • Manhua: Quan Zhi Gao Shou, Shen Yi Di Nu, Chnag Ge Xing, Tian Xing Zhe Shi
 • Manhwa: Noblesse, The Gamer, Save me, Lookism, Tower of God, Blood Bank, Dark Heaven

Zanimljivosti

Uspjeh Diznijevog filma “Snjeguljica i sedam patuljaka” je uveliko utjecala na mnoge japanske animatore.
“Tri repa” je bio prvi anime koji je prikazan na televiziji.
“Otogi manga kalendar” je bio prvi anime serijal i emitovan je od 1961. do 1964.
Mnogi anime serijali su imali uticaj na Američke filmove; npr. Kimba > Kralj lavova; (Ghost in the Shell > Matrix).

ghost-in-the-shell-banner

 

~Saber  *Akane   – Tensa

Advertisements