Versailles no Bara(The Rose of Versailles)

Godina izlaska: 1979
Broj epizoda: 40
Žanr: Avantura, Vojni, Istorijski, Romansa, Shoujo, Drama…

Oscar Francois de Jarjaies je od rodjenja odgajana da živi kao muškarac u pre-revolucionarnoj Francuskoj. Bila kao muškarac ili žena ona je veoma hrabra osoba izabrana da komanduje čuvarima palate buduće francuske kraljice Marie Antoinette. Međutim, usred skandala i skrivanja Versaillovog unutrašnjeg suda. Gospođa Oscar biva povučena u nekoliko pravaca u isto vreme, podeljena izmedju lojalnosti prema njenoj kraljici i dužnosti prema svojim sunarodnicima, i izmedju njenog identiteta kao muškarca i ženstvenosti koju je uvek negirala.
Vizuelno gledano ovaj anime je na jako visokom nivou, ispunjen raznovrsnim likovima sa kojima je teško izaći na kraj. Prvi deo je izuzetno posvećen upotrebi melodrame kao i odličnim tematskim kontrastom u drugoj polovini.
Rose of Versailles ima zasluženu reputaciju kao anime klasik. Daleko ispred svog vremena sa svojim upečatljivim, jedinstvenim vizuelnim stilom i intenzivnom melodramom, Rose of Versailles je naslov u kome se u potpunosti može uživati u bilo koje doba, i iskreno i dalje može naučiti mnoge naslove par stvari o tome kako se okretati zaista emotivno sa tragičnom pričom. Ukupna ocena za ovaj anime je 10/10.

Katsu

1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s