Svi znamo da je Naruto baziran na nindžama koji su nastali u japanu.

I u svojih 15 godina dok je bio objavljivan do neke mjere promijenio pogled na nindže, prije su oni bili ubice iz sjene dok poslije naruta im je data mogućnost većih moćiju.

Također muzika iz naruta je imala do nekog uticaja. Tako ako ste gledali SASUKE (izvan japana poznat kao “ninja ratnik” emisija) možete primijetiti u pozadini muziku iz narute, i nekim igrama koje ubacuju klase nindže imaju svoju temu koja jako podsjeća na onu iz naruta.

Nazad na temu 😀

Dakle rekli smo da je baziran na nindžama, ali koje su to legende iz njihove historije koje su dovele Kishimota na ideje za priču za Narutu. Pored tih legendi imamo i neke stvari iz današnjeg vremena koje su mu dale ideju i  još jedna stvar kojoj će mo se posvetiti je imena likova i njihova značenja.

Pa krenimo.

Počnimo od glavnog lika :

Uzumaki Naruto

Naruto – je ime sastojka koji se dodaje u ramen

kurokage_naruto.jpg

Uzumaki – znači spirala ili vrtlog

Uzu_Crest.png

Od ovoga možete primijetiti i znak klana Uzumaki

Također dali ste znali da u Japanu postoji most koji se zove Naruto i specifičan je po tome što ispod njega se nalazi dosta manjih vrtloga.

 

Uchiha Sasuke

sasuke_uchiha_1.png

Sasuke je zapravo osoba iz japanskih mitova, prestavljen je kao jedan od najvećih ninđa svog vremena (da li je bio stvaran ili ne se raspravlja. Neki smatraju da je mit napravljen spajanjem 2 osobe.)

Uchiha znaci lepeza. Kao što znate lepeza se može koristiti za ojačavanje vatre, tako njihov znak daje znak da su korisnici vatre.

ogARB.png

Haruno Sakura

Sakura_Haruno.png

Sakura je vrsta japanskog behara koji je specifičan po svojoj rozoj boji.

Haruno – (Haru znaci proljeće na japanskom) (no se ne može direkno prvesti ono služi u japanskoj gramatici za riječih) u ovom slucaju ce mo ga uzeti kao “U”

Kad kažete Haru no Sakura prijevod bih bio – Behar (rozi) koji cvjeta u proljeće.

 

Jiraya

Jiraiya_full2.png

Jiraya je Osoba iz Japanskih Folklor priča iz 19-tog stoljeća

Priče opisuju radnje iz jirainih putovanja. On je opisan kao nindža koji može da uzme oblik žabe . Priče također govore da je bio zaljubljen u djevojku po imenu Tsunade(koja je ovladala magijom puževa). Također se  spominje da mu je veliki neprijatelj bio Orochimaru (orochi – velika zmija) koji je upravljao zmijama. Za Orochimarua se spominje da je u početku bio učenik jiraye.

Eight_Hundred_Heroes_of_Our_Country_s_Suikoden_12.jpg

 

(Na slici je prikazan Jiraya kako se bori protiv zmije koja je pojela neke od jirainih žaba.)19 stoljeće

 

 

Recite mi šta mislite o ovoj temi.

Da li vam se svidjela ili ne, želite li da pišem još (jer ima još dosta stvari 😀 )

Ostavite komentar o vašem mišljenju, jer mi znači puno.

 

Advertisements